U bent hier
Parlementair werk
Veerle is federaal parlementslid in de Kamer van volksvertegenwoordigers sinds 2010 en heeft reeds verscheidene wetgevende initiatieven op haar naam staan. Daarnaast is zij ook op het vlak van politieke controle enorm actief. Op deze pagina geven wij u een beknopt overzicht van haar parlementaire bezigheden.
Het gros van haar tijd spendeert zij in Brussel in de Kamer, maar Veerle is ook in de gemeenteraad van Riemst actief en als parlementslid in het Benelux parlement. Vanuit het Benelux parlement wordt zij vaak gevraagd deel te nemen in Europese aangelegenheden (o.a. het Europees Semester). Met andere woorden: Veerle is een parlementslid met een brede en kritische blik die op alle niveau's actief is.
1. Commissiewerk
In de Kamer is Veerle voor N-VA het eerste aanspreekpunt voor alles wat met fiscaliteit te maken heeft (denk aan fraude, accijnzen, bankgeheim, belastingen en diverse taksen, etc.). Maar ook grensarbeid en de horeca zijn thema's die haar na aan het hart liggen. Zij is tevens gespecialiseerd in de bijzondere financieringswet.
Veerle zit de (1) commissie Grondwetsherziening voor in de Kamer, een commissie die zich bezig houdt met institutionele aangelegenheden. Een taak die zij opnam in haar hoedanigheid van co-voorzitter van het nieuwe institutionele project dat zij samen met Hendrik Vuye voor de partij zal leiden. Als expert in de fiscaliteit is zij tevens aangesteld als vast lid (d.w.z. met stemrecht) in de (2) commissie financiën en begroting. Daarnaast is zij ook vast lid van de (3) commissie comptabiliteit en de (4) werkgroep politieke partijen en verkiezingsuitgaven.
2. Politieke controle
2.1 Mondelinge vragen
De mondelinge vragen worden in commissie of in de plenaire vergadering gesteld. Hieronder kan u een volledig overzicht vinden van haar mondelinge vragen per zittingsperiode (ter info: sinds de verkiezingen van 25 mei 2014 is de Kamer aan haar 54e zittingsperiode begonnen).
2.2 Schriftelijke vragen
De schriftelijke vragen worden elektronisch overgezonden naar het bevoegde departement, waarna het vaak enige tijd duurt eer we een antwoord krijgen op de vraag. Daarom dragen deze vragen gebruikelijk minder actualiteitswaarde.
2.3 Interpellaties
Het onderscheid tussen vragen en interpellaties ligt in de gevolgen die eraan verbonden zijn. Mondelinge vragen dienen vooral om het Kamerlid te informeren. Met een interpellatie kan het lid daarentegen ten volle zijn bevoegdheid van controle op de regering uitoefenen, omdat tot besluit een motie kan worden ingediend die de regering maatregelen aanbeveelt of haar het vertrouwen ontneemt.
Zittingsperiode 53: Alle interpellaties van Veerle
3. Wetgevend werk
Hieronder geven wij u een overzicht mee van alle wetsvoorstellen die Veerle heeft ingediend in de Kamer, opnieuw per zittingsperiode.