#luxleaks: geheime rulings Europees aanpakken

Door Veerle Wouters op 6 november 2014, over deze onderwerpen: Fiscaliteit, Algemeen

Een internationale groep journalisten heeft verregaande geheime belastingconstructies in Luxemburg blootgelegd, waarin ook Belgische ondernemingen opduiken. Belastingontwijking is op zich geen misdrijf, maar ethisch is dit zeer moeilijk te verantwoorden, zeker wanneer we een overheidsbedrijf als Belgacom op de lijst zien staan.

Het regeerakkoord heeft hier met de doorkijkbelasting of “kaaimantaks” goed op geanticipeerd, maar ook de diepere oorzaak moeten worden aangepakt. België heeft de tweede hoogste belastingdruk van de OESO. Dat is een incentive voor belastingontwijking die we moeten wegnemen.

Het getuigt echter van weinig Europese loyaliteit dat een lidstaat geheime fiscale afspraken maakt over het ontwijken van belastingen. Het is bijna cynisch dat dit land jaren werd geleid door de huidige Europese Commissievoorzitter.

Naar aanleiding van #luxleaks vroeg Veerle Wouters de regering om op Belgisch niveau de kaaiman taks zo snel mogelijk in te voeren. Ze vraagt de regering tevens om op Europees niveau erop toe te zien dat de Europese Commissie optreedt tegen landen die geheime rulings afleveren. "We verdedigen het niet, maar als de belastingdruk zo hoog is, is de verleiding echter heel groot om aan zulke belastingontwijking deel te nemen. Een verlaging van de belastingdruk gecombineerd met een doorkijkbelasting kan een deel van het probleem oplossen, maar ook Europa moet werk maken van meer transparantie. Een andere suggestie is om dat samen in de Benelux aan te pakken", aldus Wouters.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is