U bent hier
Staatsschuld stijgt opnieuw: eerst kijken waar we kunnen besparen

De Belgische staatsschuld steeg vorig jaar naar 104,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). België blijft daarmee een van de slechtste leerlingen van de Europese klas. Enkel Griekenland, Portugal, Italië en Ierland doen het slechter. “We hebben vandaag de op vier na hoogste staatsschuld in Europa en de tweede hoogste belastingdruk van de OESO. Het is hoog tijd voor een sanering van de overheidsuitgaven”, zegt N-VA-Kamerlid Veerle Wouters.
Onze veel te hoge staatsschuld is een oud zeer dat maar niet genezen raakt. Vandaag bevestigt het Europees statistiekbureau Eurostat dat onze staatsschuld in 2013 nog hoger lag dan verwacht. “Deze nieuwe federale regering heeft alvast de ambitie om te doen wat de vorige niet wou doen: de rekeningen eindelijk op orde brengen door structureel te besparen in de overheidsuitgaven. We zorgen voor een realistische afbouw van het hoge overheidsbeslag”, verklaart Veerle Wouters.
De tegenvallende cijfers zijn het gevolg van een nieuwe berekeningswijze die veel nauwer aansluit bij de economische realiteit. Uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling worden nu ook meegerekend, net als illegale activiteiten zoals drugs, prostitutie en smokkel. Daardoor stijgt het bbp. “Maar ook de overheidsschuld wordt anders berekend”, weet Wouters. “Europa brengt nu ook de boekhouding in van alle gewestelijke huisvestingsmaatschappijen, intercommunales en andere autonome gemeentebedrijven die vroeger buiten die schuld werden gehouden.” Ondanks de toename van het bpp stijgt onze schuldratio toch naar 104,5 procent van het bbp, of 413,25 miljard euro. “Met andere woorden, de overheidsschuld was hiervoor in feite ondergewaardeerd.”
Besparen in de overheidsuitgaven
België behoort gelukkig wel, heel nipt, tot de groep van achttien landen die het tekort op hun begroting vorig jaar onder de drie procent van het bbp wisten te houden. Met 11,46 miljard euro in het rood klokten we af op een tekort van 2,9 procent, om precies te zijn. “De gemakkelijke weg is de belastingen verhogen. Maar met de op vier na hoogste staatsschuld van Europa en de tweede hoogste belastingdruk van de OESO is dat onverantwoord”, zegt Wouters. “De regering-Michel kiest ervoor te saneren in de overheidsuitgaven met oog voor onze concurrentiekracht. Het is tijd voor een herstelbeleid.”