U bent hier
Pensioenverhoging draait uit op belastingverhoging
Toen werkgevers en vakbonden eind maart een akkoord bereikten over het verhogen van de kleine pensioenen en uitkeringen, vergat men rekening te houden met het feit dat de regering op fiscaal vlak hopeloos achterop blijft hinken. Ze begint er een gewoonte van te maken om elk voordeel weg te belasten. Hogere belastingen is het intussen gekende gevolg.
Concreet stijgt het vakantiegeld voor gepensioneerden met 5% en volgend jaar met 3%. Daarnaast wordt het vakantiegeld voor invaliden verhoogd met 66 euro en volgend jaar met nog eens 34 euro. Van de ruim twee miljoen gepensioneerden en half miljoen invaliden, zijn er enkele honderdduizenden onder hen die van deze verhogingen niets zullen merken. Integendeel zelfs. Zij die een maandelijks pensioen tussen 1.150 en 1.300 euro bruto ontvangen, zullen uiteindelijk zelfs minder overhouden. Enkel gepensioneerden die een lager of hoger pensioen ontvangen, zullen bij deze verhoging gebaat zijn. De middenmoot betaalt meer. Het mag ons enigszins bevreemden dat de vakbonden hier geen rekening mee hielden tijdens het sociaal overleg.
Er moet ook iets gedaan worden voor alleenstaande werknemers met een maandloon van 1.150 tot 1.300 bruto. Zij betalen 1.500 tot 2.000 euro belastingen per jaar en houden daarmee minder over dan een gepensioneerde met een gelijk inkomen op jaarbasis. Belgische alleenstaande werknemers worden volgens de OESO al jaren het hoogst belast van alle ontwikkelde landen.
Als het ABVV pleit voor een belastingkrediet voor gepensioneerden, dan lijkt het ons maar normaal om dit ook voor de werkende bevolking in te voeren. Immers, het zijn zij die onze sociale zekerheid dragen. Enkel op die manier kan de actieve welvaartstaat haar echte betekenis terugkrijgen.
De personenbelasting heet een rechtvaardige belasting te zijn. Wie iets of wat ermee vertrouwd is, weet dat de berekening echter hopeloos ingewikkeld is; een complexiteit die alleen maar dient om de grootste onrechtvaardige verschillen te maskeren. Een echte vereenvoudiging zou wel eens een heel moeilijk debat kunnen worden.