Grensarbeiders met kinderen fiscaal gediscrimineerd

Door Veerle Wouters op 13 oktober 2012, over deze onderwerpen: Grensarbeid

Veerle Wouters (N-VA) zet fiscale ongelijke behandeling van gehuwde grensarbeiders met kinderen op parlementaire agenda.

Door het afsluiten van het nieuwe dubbelbelastingverdrag met Nederland in 2002 worden gehuwde grensarbeiders met kinderen ten laste meestal nadelig belast. Wanneer zij met twee gaan werken, wordt het fiscaal voordeel van de kinderen toegewezen aan de ouder met het hoogste inkomen. Bij grensarbeiders is dat dikwijls het vrijgestelde loon van de echtgenoot die over de grens gaat werken. Een gezin met twee kinderen ten laste verliest daardoor 1040 euro. Hoe meer kinderen hoe groter het fiscaal voordeel dat zij mislopen.

Bij feitelijke samenwonenden doet zich dat probleem niet voor. Zij kunnen kiezen wie aan het hoofd van het gezin staat en welke ouder de kinderen ten laste neemt. Volgens het Grondwettelijk Hof mag de fiscus zich daarbij niet moeien. Anders komt de fiscus tussen in de persoonlijke levenssfeer van de belastingplichtige. Feitelijke samenwonenden wijzen de kinderen toe aan de ouder met het lagere Belgisch inkomen. Daardoor verkrijgen zij wel het fiscaal voordeel voor kinderen.

Volksvertegenwoordiger, Veerle Wouters (N-VA), heeft haar wetsvoorstel als prioritair te behandelen voorstel in commissie opgegeven. Na twee jaar wachten is het eindelijk zover om inhoudelijk de bespreking van het wetsvoorstel in commissie aan te vatten. Veerle Wouters: “Het wordt tijd dat gehuwden niet alleen bij de inhouding van de bedrijfsvoorheffing kunnen kiezen wie de kinderen ten laste neemt, maar dat dit ook bij de effectieve belastingberekening mogelijk wordt.”

Maakt het wetsvoorstel een kans? In het verleden hebben parlementsleden van alle Vlaamse partijen vragen gesteld over deze discriminatie van gehuwde grensarbeiders met kinderen. De vorige minister van Financiën, Didier Reynders, is altijd ongevoelig gebleven voor dit probleem. Misschien trekt de nieuwe minister van Financiën, Steven Vanackere, het lot van de grensarbeiders zich wel aan. Daarnaast acht ik de budgettaire impact gering. Volgens de RSZ zijn er 83.000 grensarbeiders waarvan 19.205 in Limburg. Die gezinnen zijn niet allemaal gehuwd en hebben niet allemaal kinderen. Tenslotte zal door het nieuwe avenant met Frankrijk zich hetzelfde probleem voordoen bij Franse grensarbeiders zodat het voorstel misschien op meer steun van de Franstalige partijen kan rekenen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is