U bent hier
Na lang aandringen verhoogt regering eindelijk fiscale vrijstelling loonbonus
Toen de regering vorig jaar de loonbonus verhoogde naar 3.100 euro, ‘vergat’ ze om die verhoging ook fiscaal vrij te stellen. Vier parlementaire vragen aan verscheidene ministers en een eigen voorstel hebben uiteindelijk toch tot resultaat geleid. Drie begrotingsrondes later verhoogt de regering eindelijk de fiscale vrijstelling.
Toen de ‘niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen’, ook wel loonbonus, vorig jaar tot 3.100 euro werd verhoogd, ging dat gepaard met een nieuwe solidariteitsbijdrage van 13,07% in hoofde van de werknemer. Die bijdrage telt echter niet mee voor het pensioen. De ministers van Werk en Sociale Zaken vonden dat normaal omdat de loonbonus een fiscale gunstmaatregel betreft. Dat had het ook geweest indien men de verhoging van de loonbonus fiscaal vrijgesteld had. Maar dat was niet het geval.
De vrijstelling bleef hangen op 2.488 euro omdat de toenmalige minister van Financiën geen geld had voorzien in de begroting om die vrijstelling op te trekken. De werknemer moest niet alleen solidariteitsbijdragen betalen van 13,07%, maar ook nog eens ongeveer 100 euro personenbelasting. Dat kon je moeilijk een gunstmaatregel noemen. Daarvoor zou toch minstens het volledige bedrag moeten worden vrijgesteld in de personenbelasting.
Op dinsdag 9 juli 2013 werd in de Kamercommissie Sociale Zaken een tekst aangenomen zodat de fiscale vrijstelling van de loonbonus wordt opgetrokken tot 2.695 euro. Eerder dit jaar, op 16 mei, stemde de meerderheid mijn eigen voorstel nog weg. Al haal je de buit zelf niet binnen, de aanhouder wint...