Fiscale regularisatie in strijd met Verdrag van Warschau

Door Veerle Wouters op 25 juni 2013, over deze onderwerpen: Europees beleid, Financiën, Fraude

Het wetsontwerp dat voor de tweede helft van dit jaar een uitgebreider systeem van fiscale regularisatie invoert, voorziet niet alleen in een fiscale amnestie maar geeft ook een vrijgeleide voor het witwassen van geld uit ernstige en georganiseerde fiscale fraude. Dit laatste is in strijd met het Verdrag van de Raad van Europa inzake het witwassen van geld ondertekend te Warschau op 16 mei 2005 (BS 22 december 2009, 80.236).

In dat Verdrag van Warschau sluit België zich aan bij een grote groep van landen die het witwassen van geld ernstig neemt. Daarin verklaart ons land dat ze het witwassen van geld uit  fiscale fraude zal strafbaar stellen, opsporen, in beslag nemen en verbeurd verklaren. In de allerlaatste ronde fiscale regularisatie voert België een vrijstelling van strafvervolging in voor het witwassen van geld uit ernstige en georganiseerde fiscale fraude. Daardoor schendt België echter haar internationale verplichtingen.

Aangezien internationale verdragen primeren op nationale wetten, rijst de vraag of de parketten deze vrijstelling van strafvervolging niet naast zich neer kunnen leggen. Als men weet dat voortaan ook een fraudeschema bij de regularisatie-aangifte moet worden gevoegd, zal het voor de parketten een koud kunstje zijn om wie regulariseert – en iedereen die daarbij helpt – te vervolgen voor het witwassen van geld. 

De minister van Justitie, Annemie Turtelboom, en de staatssecretarissen Crombez en Verherstraeten, konden gisteren niet antwoorden waarom de regering niet eerst advies inwon bij de Raad van Europa over de toepassing van het Verdrag van Warschau. Door terug te komen op onze internationale verplichtingen toont de fiscale regularisatie voor ernstige en georganiseerde fraude des te meer het failliet van 10 jaar fraudebestrijding aan. Het schoffeert de eerlijke belastingbetaler dat zware fraudeurs er met een boete van 35% voor verjaarde fraude van afkomen. De zware fraudeur die wil opbiechten weet bovendien niet waaraan hij begint.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is