Foutje in de aangifte: boete van 50 euro tenzij men fiscus heet

Door Veerle Wouters op 3 oktober 2013, over deze onderwerpen: Belastingen

Vijftig euro boete vanaf de eerste inbreuk, waarschuwt het Belgisch Staatsblad ons eind september. Iedereen die per ongeluk zijn belastingaangifte foutief of te laat indiende, zal meteen beboet worden, tenzij hij kan uitleggen waarom de fout buiten zijn wil om gebeurde. Met die regel wordt het gevoel van fiscale rechtvaardigheid nog meer aangetast. De fiscus maakt er een gewoonte van om de belastingplichtige te laten opdraaien voor een fiscaliteit die hopeloos ingewikkeld is geworden.

Professor fiscaal recht, Michel Maus, heeft er naar eigen zeggen een punthoofd van gekregen. De personenbelasting – en onze fiscaliteit in het algemeen – is zo complex geworden dat zelfs de knapste koppen er kop noch staart aan kunnen krijgen. Zelfs fiscale experts beginnen ons te waarschuwen voor de chaos die voor de deur staat na de zesde staatshervorming. Steeds meer regeltjes, een algemene verstrenging en hogere boetes … Hoe kan een gewone belastingplichtige door de bomen het bos nog zien? 

Het is de belastingplichtige die hiervoor opdraait: ofwel betaalt hij teveel belastingen, ofwel krijgt hij meteen een boete. Om rechtvaardig te zijn zou het volk de fiscus ook moeten ‘beboeten’ voor de fouten die hij maakt. In principe kan elke belastingplichtige daar nu al mee beginnen. Zo stelden het hof van beroep te Antwerpen en de rechtbank van eerste aanleg te Bergen de fiscus in het ongelijk omdat het de indexering van de bedragen in de personenbelasting verkeerd berekent. 

Het gaat om een 3 tot 25 euro die elke belastingplichtige teveel betaalt. Nauwelijks de moeite om een procedure voor op te starten, weet de fiscus. Maar meer is er niet nodig om het afkalvende rechtvaardigheidsgevoel verder de dieperik in te jagen. Het is een vorm van hypocrisie die ons telkenmale een stap dichter bij een fiscale politiestaat brengt. Daarom is het belangrijk dat we als belastingplichtige op onze strepen staan. Test-Aankoop is reeds begonnen met een groepsactie om de fiscus als het ware te ‘beboeten’ voor haar fouten. 

In plaats van zijn fout te erkennen, gaat de fiscus ondertussen in beroep tegen het laatste vonnis. Volgens hem betreft het slechts een verschil in zienswijze op de methodologie die wordt gebruikt. Mocht de fiscus u binnenkort een vraag ter verduidelijking opsturen omdat er een foutje in uw aangifte was geslopen, antwoord dan gewoon dat het om een verschil in zienswijze gaat …

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is