U bent hier
Belasting op bedrijfswagens stijgt derde keer in drie jaar
Bij het afsluiten van deze regeerperiode verhoogt de minister van Financiën, Koen Geens, de belastingen op bedrijfswagens een derde keer. “Voor veel werknemers is een bedrijfswagen nog steeds een deel van het loonpakket”, zegt N-VA-Kamerlid Veerle Wouters. “De minister verhoogt met deze beslissing op die manier alweer de loonkosten.”
In het begin van de regeerperiode verhoogde de regering-Di Rupo reeds het belastbaar voordeel van alle aard in hoofde van de werknemer door het op basis van de cataloguswaarde van de wagen te berekenen. Uit een studie van Leaseplan en SD Worx blijkt dat daardoor 83% van de werknemers met een bedrijfswagen meer belastingen betalen. Ondernemingen betalen bovendien extra belastingen op 17% van dat voordeel. De opbrengst van de hogere belasting bij de werkgevers en de werknemers werd op 200 miljoen euro begroot.
In 2013 beperkte de regering de btw-aftrek voor ondernemingen die over minstens vier vervoermiddelen beschikken, tot 35%, tenzij men een gedetailleerde en tijdrovende rittenadministratie per wagen bijhoudt. Uit stukken van het Rekenhof blijkt dat deze maatregel 105,3 miljoen euro moet opbrengen.
Nu komt daar bovenop dat het voordeel van alle aard niet langer mag worden afgetrokken van de autokosten voor de berekening van de 25% (gemiddeld) verworpen uitgaven (dat zijn de kosten van de wagen die fiscaal niet afgetrokken mogen worden). Dat blijkt uit het antwoord van de minister op twee parlementaire vragen. “De schatkist rinkelt alweer”, laakt Veerle Wouters. “Een extra opbrengst van minimaal 46 miljoen euro per jaar en dat met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2012.” Heel wat ondernemingen mogen een aanvullende aanslag verwachten voor aanslagjaar 2012 en 2013. De beslissing werkt immers retroactief.
De minister komt hiermee terug op de interpretatie die de administratie al 20 jaar toepast. De administratie aanzag het voordeel van alle aard als een loonkost die van die autokosten mag worden afgetrokken voor de berekening van de verworpen uitgaven. “Minister Geens miskent de werkelijkheid. Voor 625.000 werknemers is een bedrijfswagen nog steeds een deel van het loonpakket”, aldus Wouters. “Didier Reynders verklaarde eerder al dat er in de provincie Antwerpen meer bedrijfswagens zijn ingeschreven dan in heel Wallonië. Minister Geens treft hiermee dus vooral de Vlaamse werknemers en ondernemingen .”