Grondwettelijk Hof vernietigt fiscale discriminatie van grensarbdeiders

Door Veerle Wouters op 10 mei 2014, over deze onderwerpen: Fiscaliteit, Grensarbeid

Het Grondwettelijk Hof heeft op 24 april in een arrest komaf gemaakt met de discriminerende manier waarop de fiscus gehuwde grensarbeiders met kinderen benadeelt. Hiermee volgt het Hof het wetsvoorstel van N-VA-Kamerlid Veerle Wouters, dat vier jaar geleden reeds een oplossing voorzag voor deze discriminatie. “Vier jaar heeft de regering tijd gehad. Niets heeft ze ondernomen”, betreurt Wouters, die haar wetsvoorstel onmiddellijk zal herindienen na 25 mei.

Wanneer gehuwde grensarbeiders of wettelijke samenwonenden met twee gaan werken, wordt het belastingvoordeel van hun kinderen toegewezen aan de ouder met het hoogste inkomen. “Bij grensarbeiders is dat dikwijls het hogere vrijgestelde loon van de partner die over de grens gaat werken, waardoor zij het fiscaal voordeel mislopen”, zegt Veerle Wouters. Feitelijk samenwonenden hebben dit probleem niet, want zij kunnen kiezen wie het gezinshoofd is en de kinderen ten laste neemt (de partner met het lagere Belgische inkomen).

Toen Wouters met haar wetsvoorstel bij het begin van de legislatuur een faire en duidelijke oplossing aanbood voor dit probleem, wou de regering toch nog de rechtspraak van het Hof van Justitie en het Grondwettelijk Hof afwachten. “Waarom ze liever een flagrante fiscale discriminatie in de wet wou laten staan, blijft me onduidelijk. Maar met het nieuwe arrest heeft de regering geen tegenargumenten meer”, zegt Veerle Wouters, die benadrukt dat ze haar wetsvoorstel meteen vooraan de agenda zal plaatsen wanneer ze terug verkozen wordt. Haar wetsvoorstel laat toe dat een gehuwd koppel ook kan kiezen wie de kinderen ten laste neemt.

“Gehuwde grensarbeiders kunnen het arrest aangrijpen om voor de laatste vijf jaar ambtshalve ontheffing te vragen bij de fiscus”, geeft het Kamerlid nog mee aan de ca. 83.000 grensarbeiders dat ons land rijk is. “Een modaal gezin met twee kinderen kan al snel per jaar zo’n 1.000 euro fiscaal voordeel terugvragen.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is