Regering voert retroactief fondsentaks op gemengde beleggingsfondsen in

Door Veerle Wouters op 30 november 2012, over deze onderwerpen: Fiscaliteit

De Kamer keurde gisteravond een wetsontwerp goed, dat de fondsentaks uitbreidt van obligatiefondsen tot gemengde fondsen met een Europees paspoort die geen dividenden uitkeren. "De meerwaarde op die gemengde fondsen wordt vanaf 1 juli 2005 retroactief belastbaar aan 25%. De regering beweert dat ze dat moet doen omwille van de spaarrichtlijn. Niets is minder waar", zegt Kamerlid Veerle Wouters van de N-VA.

Verhofstadt voerde in 2005 een belasting in op kapitalisatiefondsen die meer dan 40% beleggen in obligaties. Deze fondsentaks belast de meerwaarden van de aandelen bij verkoop. Het gaat om de rente en meerwaardeopbrengst uit de obligaties opgebouwd ten vroegste vanaf 1 juli 2005.

Di Rupo viseert nu ook de gemengde fondsen. Dat zijn de beleggingsfondsen die meer aandelen bevatten dan obligaties. Het toegelaten percentage obligaties voor de fondsentaks wordt nu verlaagd van 40% naar 25% naar analogie met de spaarrichtlijn. Het zijn dikwijls fondsen die de toenmalige minister van Financiën, Didier Reynders, aanraadde om de nieuwe belasting in 2005 te ontwijken. N-VA-Kamerlid Veerle Wouters: "Wie toen het advies van de minister volgde, komt nu dubbel en dik bedrogen uit. De meerwaarde op gemengde fondsen zal immers retroactief vanaf 1 juli 2005 belastbaar zijn. Intussen is het tarief gestegen van 15% naar 25%. De beurstaks en transactiekosten die men toen betaalde, zijn dus weggesmeten geld."

Spaarrichtlijn

De regering zegt dat zij de fondsentaks moet uitbreiden omwille van de spaarrichtlijn.

Wouters: "Verhofstadt gebruikte dit excuus ook in 2005: een drogreden. De spaarrichtlijn gaat over informatie-uitwisseling. Als een Belg in een andere lidstaat intresten int, dan informeert die lidstaat de Belgische fiscus. Maar dat wil nog niet zeggen dat België die intresten moet belasten."

Wouters vindt het jammer dat de sector de uitbreiding minimaliseert. De Belgische banken —ING, Dexia en KBC — informeerden 'De Tijd' dat het voor hen slechts om twaalf bijkomende beleggingsfondsen zou gaan. Dat is waarschijnlijk juist voor Belgische banken, die veel niet-belastbare beleggingsfondsen zonder Europees paspoort (beveks) uitgeven. Maar in België wordt een veelvoud aan beleggingsfondsen verkocht, uitgegeven door buitenlandse instellingen (sicav’s). Die hebben allemaal een Europees paspoort en zijn wel belastbaar.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is