U bent hier
Liquidatiereserve telt mee voor wettelijke reserve
Op vraag van N-VA-Kamerlid Veerle Wouters antwoordde de minister van Financiën Johan Van Overtveldt dat het aanleggen van een liquidatiereserve perfect combineerbaar is met het aanleggen van de wettelijke reserve. "De winst kan op een afzonderlijke subrekening binnen de wettelijke reserves geboekt worden en fiscaal kwalificeren als liquidatiereserve", legt Wouters uit.
In geval van winst moet een vennootschap dat boekjaar minimaal 5% aanwenden voor het aanleggen van een wettelijke reserve totdat die reserves 10% van het maatschappelijk kapitaal bedragen. Aangezien een vennootschap elke euro winst slechts één keer kan toewijzen, zou men dezelfde euro winst niet gelijktijdig kunnen toewijzen aan een afzonderlijke liquidatiereserve. "Het is echter fiscaal mogelijk een liquidatiereserve aan te leggen binnen de wettelijke reserves, dat heeft de minister vandaag (25 februari) bevestigd in de commissie Financiën", zegt Wouters.
"Bij winstverdeling zal er in de eerste plaats rekening gehouden worden met de vennootschaprechtelijke verplichting tot het aanleggen van een wettelijke reserve", legt Wouters verder uit. "Maar voor kleine vennootschappen werd de mogelijkheid gecreëerd om een reserve aan te leggen die fiscaal kwalificeert als liquidatiereserve, op voorwaarde dat de te bestemmen winst op een afzonderlijke rekening van het passief wordt overgeboekt. Dat kan perfect een subrekening binnen de wettelijke reserves zijn."
Een vennootschap kan bijgevolg zowel in een wettelijke reserve als een liquidatiereserve voorzien. Deze laatste telt gewoon mee voor de wettelijke reserve.