Liquidatiebonus: belastingdruk voor ondernemers verdubbelt

Door Veerle Wouters op 1 september 2013, over deze onderwerpen: Fiscaliteit

De programmawet die de regering begin juni in het parlement heeft ingediend is naar eigen zeggen een uniformisering en vereenvoudiging. "Slim gekozen woorden die een feitelijke belastingverhoging van 150% verhullen", weet N-VA-Kamerlid Veerle Wouters. Omdat ondernemend België nog niet genoeg betaalt...

Ondernemers kiezen er vaak voor om hun behaalde winsten binnen de vennootschap te houden als werkkapitaal. Deze "gereserveerde winsten" komen bij stopzetting van de vennootschap vrij als liquidatiebonus en vormen een dankbare aanvulling op het zelfstandigenpensioen.

De regering "uniformiseert" de roerende voorheffing die op de liquidatiebonus betaald moet worden nu naar 25%, met ingang vanaf 1 oktober 2014. Samen met een vennootschapsbelasting van 33,99% zien vooral kleinere vennootschappen hun belastingdruk alweer stijgen!

Om de belastingverhoging te verbloemen, voert de regering na zes maanden opnieuw een verlaagd tarief van 15% voor dividenden van nieuwe aandelen in. Maar eerst roomt ze nog de reserves af bij de KMO's die aan het tarief van 25% op de liquidatiebonus willen ontsnappen. Beide maatregelen zijn echter aan zeer strenge voorwaarden verbonden. "We moeten er maar op vertrouwen dat een overheid die voortdurend de fiscale spelregels wijzigt, hier in de toekomst niet op terugkomt", zegt Veerle Wouters. "Op die manier stimuleert het beleid zelfstandige ondernemers om voor 1 oktober 2014 eerder de boeken te sluiten in plaats van te investeren in de economie..."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is