Fiscus holt fiscaal voordeel voor gehuwde grensarbeiders volledig uit

Door Veerle Wouters op 11 juli 2014, over deze onderwerpen: Fiscaliteit, Grensarbeid

Na meer dan 10 jaar strijd veroordeelde het Hof van Justitie en het Grondwettelijk Hof de discriminerende manier waarop de fiscus gehuwde grensarbeiders met kinderen benadeelt. Hierdoor kunnen zij voor de laatste vijf jaar ambtshalve ontheffing vragen.“Maar in een circulaire van 8 juli holt de administratie de mogelijkheid tot terugbetaling volledig uit”, zegt N-VA-Kamerlid Veerle Wouters, die zelf een wetsvoorstel indient om deze discriminatie ongedaan te maken.

In tegenstelling tot feitelijk samenwonenden kunnen gehuwde grensarbeiders niet kiezen wie het gezinshoofd is en de kinderen ten laste neemt. Het belastingvoordeel van hun kinderen wordt dan toegewezen aan de ouder met het hoogste inkomen – dikwijls het vrijgestelde loon van de partner die over de grens werkt – waardoor zij al snel zo’n 1.000 euro per jaar mislopen.

Het Hof van Justitie en het Grondwettelijk Hof veroordeelde deze ongunstige regel. Hierdoor hebben gehuwde grensarbeiders het recht om voor de laatste vijf jaar ambtshalve ontheffing te vragen bij de fiscus. Maar in een circulaire van 8 juli houdt de administratie het been stijf. “De administratie is van oordeel dat er enkel sprake kan zijn van een terugbetaling indien in de EER-lidstaat waar het buitenlands inkomen werd verkregen, geen enkel, ook niet pro rata, fiscaal voordeel werd toegekend voor gezinslasten”, legt fiscalist Jef Wellens op TaxWorld uit.

Met andere woorden, de administratie wil absoluut vermijden dat een grensarbeider aanspraak zou kunnen maken op zowel een Belgisch als een buitenlands fiscaal voordeel. Volgens Wouters gaat dit zogezegde ‘dubbele’ voordeel voorbij aan de essentie. “Gehuwde grensarbeiders worden gediscrimineerd ten aanzien van feitelijk samenwonenden. Bovendien ondervinden grensarbeiders zowel voor- als nadelen. Zo betaalt men in Nederland bijvoorbeeld een verplichte zorgverzekering waar men in feite niets aan heeft”, weet Wouters. “Bovendien maakt de circulaire de belastingberekening hopeloos ingewikkeld. Naargelang het land en het aantal personen ten laste zal het voordeel verschillen. Grensarbeiders gaan ook elk jaar het voordeel zelf moeten aanvragen. De fiscus creëert hierdoor één grote bureaucratie”, vindt Wouters.

Wouters stelt voor dat gehuwde grensarbeiders, zoals feitelijk samenwonenden, vrij kunnen kiezen wie het gezinshoofd is om zo het fiscaal voordeel te laten aanrekenen op het lagere Belgische inkomen. “Dat is niet alleen fiscaal rechtvaardig en in lijn met de rechtspraak, dat is administratief ook veel eenvoudiger”, aldus het Kamerlid. “Mijn wetsvoorstel ligt al klaar. Dat de nieuwe Kamervoorzitter de werking van het parlement maar snel opstart.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is